Over de kunstenaar 

 

Deze hardwerkende kunstenaar heeft een hele eigen specifieke timing en creatief proces. Rafael rondde zijn studies af in Tbilisi{Geogië} en leeft en  werkt al weer geruime tijd in Nederland. Hij werkt voornamelijk met paletmes, waarbij hij, uiteraard in olieverf, complexe composities opbouwt met zeer rijke kleurschakelingen verdeeld over het hele doek.

Elk nieuw kunstwerk van Rafael lijkt op een voorzetting van zijn vorige werken. Gezamenlijk vormen zij een indrukwekkend, kleurrijk tapijt van mythische componenten, geplaatst in een strakke lijnvoering, waarbij duidelijk, de inspiratie van oosterse thema’s en culturen herkenbaar zijn.

De herkomst van dit unieke kleurrijke tapijt kan nergens anders worden teruggevonden dan alleen in het creatieve brein van de maker zelf. De combinatie tussen deze zeer aparte stijl en bijzondere techniek is tevens uniek; enige hedendaagse Scandinavische kunstenaars lijken hierdoor te zijn geïnspireerd.

Kunstwerken van Rafael Ruben zijn volledig uitgewerkt en in balans. Het complete canvas is vakkundig bewerkt en in harmonie met de omgeving. Het uitgewerkte universele kleurenspectrum accentueert de fraai gevormde figuren op een heel natuurlijke wijze. Weloverwogen combineert hij deze en niets wordt aan het toeval overgelaten, zodat kleur en vorm in opperste harmonie samengaan. Hierdoor worden zeer karaktervolle hoofdpersonen gecreëerd, die vanuit een nieuwe, dynamische werkelijkheid lijken te zijn ontstaan. Het is ook niet verwonderlijk dat menige bewonderaar zich zo aangetrokken voelt tot zijn werken. In dit boek zijn werken opgenomen uit Ruben’s dierenserie. De dieren staan symbool voor alle soorten vrijheden en zijn ontsproten uit zijn creatieve wereld. Op deze wijze creëert hij zijn eigen “bevrijdende” keuze tot maximale expressie.  

 

drs. J. Croenraads

(European Registered Auctioneer)